SHIATSU alaptanfolyamok Budapesten                                                           

                              Shiatsu  Mindenkinek 
                 Minden héten   Minden nap    Mindenhol Budapesten
                                Mindennapi problémákra        
                                  

A shiatsu művészete
             alaptanfolyamok Budapest szerte

Click here to edit subtitle

Shiatsuval a termékenységért

A meddőség a világ minden táján párok millióit érinti.

A modern orvosi fejlesztések megszámolhatatlan lehetőséggel állnak elénk: in vitro megtermékenyítés, sperma donorok, petesejt donorok, számos technológia áll rendelkezésünkre a megtermékenyülés elérése érdekében. Bár ezek a fejlesztések hasznosak és gyakran sikeresek, ezek a módszerek is figyelmen kívül hagyják egy nagyon fontos elemét a reproduktív egészségnek az pedig a test és elme kapcsolata.

Bár van számos fiziológiai oka is a terméketlenségnek, némely orvosi beavatkozás nélkül kezelhető. Amikor egy pár ilyen problémával találja magát szemben, érdemes felkutatniuk allopátiás és alternatív orvosi gyakorlati lehetőségeket illetve olyan masszázsterapeuták segítségét is, akik értenek a reprudikciós egészséghez és ezt a hagyományos kínai orvoslás mintája alapján értelmezni képesek. A hatékonyság és biztonság mellett a Shiatsu kedvező lehetőség egyre több férfi és nő problémájára, hisz segít az energetikai csatornák kiegyensúlyozásában.


Az endokrinológusok és a meddőségre szakosodott orvosok szerint akkor beszélünk egy párnál meddőségről, ha:


  • A párnál - melynek nőtagja 34 éven aluli - 12 havi, védekezésmentes közösülés után sem fogant meg gyermek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 12 hónapban állapította meg a teherbeesés alsó határát. [1]

  • A párnál 6 havi, védekezésmentes közösülés után sem fogant meg gyermek, amennyiben a nő 35 év felett van. (A 35 év fölötti nőknél fennálló petesejt-minőség csökkenés igazolja a kor-alapú megkülönböztetést.)

Becslések szerint világszerte hetedik párnak gondot okoz a teherbe esés, s ez az arány független az ország fejlettségi szintjétől. Magyarországon 20%-os meddőségi arányról beszélnek a szakemberek. Ez körülbelül 200 000 párt jelent.[2]


A meddő párok 20%-a ismeretlen eredetű meddőségben szenved. Ezeknek az eseteknek a hátterében is valószínűleg valamilyen rendellenesség található, de ez a rendellenesség a mai vizsgálati módszerekkel nem megállapítható.


Az eredményhez, a teherbeeséshez egy komplex események sorozatának kell megvalósulni, amely a következő négy fázisból áll:


  1. Ovuláció
  2. Petesejt utazása: a petesejt az egyik petevezetéken keresztül halad le a méh felé
  3. Megtermékenyülés: férfi spermium megtermékenyíti a petesejtet
  4. Beágyazódás: a megtermékenyített petesejt a méhbe beágyazódik

Meddőség származhat abban az esetben ha ezeket a lépéseket valami megzavarja, megakadályozza.


A több ezer éves Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) tapasztalati úton jött létre elsősorban prevencióra majd az egészségügyi problémák leküzdésére. A Shiatsu egy japán masszázs technika, melyet a HKO itatott át, és a közös gyökereket követve az akupunktúra leányává vált. A Shiatsu kezelés ruhában történik és egy speciális szőnyegen, futonon a földön végzik. Egy jól képzett Shiatsu gyógyász kínai diagnózison alapuló holisztikus szemlélettel dolgozik, személyre szabott technikákkal díszíti fel a kezelést (ringatás, pontnyomás, nyújtás, ütögetés). A 12 fő meridiánnal való gyengéd munka segít feloldani a testben lévő pangó energiát és ennek mozgatására készteti. Egy területen belül az energia megakadhat ezáltal blokkot képez, stagnál, túlkoncentrálódik, ha ez létrejön, akkor szinkronban okozhat érzelmi és fizikai tüneteket is.  A 12 meridián szerveinkről, érzelmi és fizikai állóképességünk állapotáról ad leírást. Valódi kézzelfogható probléma a mi belső jólétünket érzelmi síkon is befolyásolja, míg egy érzelmi behatás fizikai síkra manifesztálódhat. Ez megnyilvánul a terméketlenség, reprodukciós rendszer problémakörében is. A HKO szerint a meddőség egyfajta energetikai elzáródás vagy annak kiegyensúlyozatlansága, ennek a helyreállításával a kezelések által a nő ill. férfi termékenységi esélye bizonyítottan nő.


A hagyományos kínai orvoslás irodalma szerint az alábbi meridiánok vannak ebben az esetben érintve: vese, lép, máj, kormányzó és befogadó csatorna. A következő HKO minták zavarhatják meg a fogamzást: [3]


  • A vese és máj csatornák energetikai hiánya megzavarja az endokrin rendszert, így felborul a hormonális egyensúly, mely megakadályozza a peteérést vagy annak beágyazódását


  • A stagnáló, blokkolt energia és/vagy vér az öt csatornában (de különösen a befogadó illetve kormányzó csatornában) megtilthatja a 4 fázis lezajlását
  • Emellett akadályozza a spermák termelődését és pete termelést, ha “nedves hő” éri a Máj vagy a Befogadó csatornát. A kialakuló gyulladás irritálja a szaporodáshoz szükséges érzékeny szöveteket, így gátolja azok működését.


Minden leendő kismamának egyéni története van, hogy miért nem esik teherbe, pont ebből adódóan nincs egyforma kezelés. A terápia előtt a Shiatsu gyógyász pontosan információt kér a gyógyszeri beavatkozásokról, egészségügyi problémákról, ezután kezdi csak el a kezelést. A Shiatsu szakember a hallott információ alapján képes eldönteni, mely HKO minta felelős nagy valószínűséggel a meddőségért. A HKO-ra támaszkodó Shiatsu terápia serkenti a vérkeringést a vese, máj, lép, kormányzó és befogadó csatornákban. A Shiatsu nem használható orvosi beavatkozás helyett, de kiegészítheti, alternatív gyógymódként támogatni képes. Vannak olyan esetek, mint a méh anatómiai rendellenességei, mely nem engedi a pete megtapadását, a petevezetők betegségei, mely a szerkezet működési eltérései miatt a spermiumok nem jutnak el a petéig, vagy a megtermékenyített pete vándorlása akadályozott és nem jut el a méhűrbe. Ezekben az esetekben orvosi ellátás szükséges.


Shiatsu terapeuták között egyik legtöbbször látott probléma, mely a terméketlenség hátterében áll a medencei terület keringésének hiánya.  Shiatsu segít mozgásba hozni a Qi (illetve a vérkeringés) áramlását, mely a petefészek és méh egészségesebb működését teremti meg. Legtöbb esetben a terhesség elmaradásának okai a petevezetéket érintő gyulladásos megbetegedések, mely a pete vándorlását akadályozzák. 


Az ovulációt befolyásoló tényezők közé tartozik a stressz is, mely nem csak a nők terméketlenségét idézheti elő, hanem a férfiaknál a szorongás szexuális zavarokat okozhat. Tanulmányok kimutatták, hogy a stressz tartós hatással bír a vegetatív idegrendszerre, mely a méh és a petevezeték összehúzódásáért felelős és befolyásolja a petefészek egészséges peteérését, hormontermelődését. A Shiatsu képes lecsendesíteni az elmét, kiegyenlíteni az érzelmeket és az idegrendszert megnyugtatva kémiai anyagok „a test jó érzésért” felelős endorfinok szabadulnak fel, mely nélkül a test – lélek - szellem harmónikus egysége nem jöhetne létre. A Shiatsu azon dolgozik, hogy az egész rendszert megnyugtassa, nők esetében megteremtse a fogékony környezetet a befogadásra, az anyaságra míg férfiaknál az egészséget, a spermák egészségét növeli. 


A legtöbb feszültség a mellkasban és a hasban raktározódik tüneteként hátfájást, allergiát és emésztési problémákat okozva. A mi megközelítésünk, hogy segítsünk ezen nőknek tisztán látni saját magukat, napi szokásukat, életvitelüket, testtartásukat mely mind felelőssé tehető az egyensúly felbomlásáért. Ezzel az ismerettel már képesek lesznek a természet segítségével (akupresszúra, önmasszázs, gyógynövény kúra, egészséges táplálkozás) saját maguk egyensúlyának megteremtésére, így testük bölcsességének felébresztése megteremti önmagától az áldott állapot egészséges körülményeit.

A has masszázsa „ampuku” az egyik legfontosabban kezelt terület egy ilyen esetben, mivel javítja az általános állapotot, megszünteti a szaporító szervek körüli blokkokat, növeli a belső szervek vérkeringését. A has vagy hara a meridiánrendszer központja, az élet forrása, ezért a betegségek gyökerei innen indulnak fejlődésre. Hatékony módja a termékenység javításának a naponta ismételt hara masszázs. A HKO szerint a medencei területen stagnáló Qi első tünetei közé tartozik a fájdalmas menstruációs görcsök, endometriozis és a székrekedés, majd későbbiekben kihat a női ciklusra is.

Nagyon sok esetben a szakember a kezelések mellett személyre szabott már említett gyógynövények használatát írják fel, mely együttesen javítják a fogantatás, és a kihordási képesség esélyét.


Nem lehet azt mondani, hogy termékenyebbé válik az egyén Shiatsu terápia mellett, de segít a testet egyensúlyi állapotba hozni, ami elengedhetetlen a megtermékenyüléshez.  Nagyon sok esetben a szakember a kezelések mellett személyre szabott már említett gyógynövények használatát írják fel, mely együttesen javítják a fogantatás, és a kihordási képesség esélyét.


írta: Danis Rita shiatsu oktató

(amennyiben szeretnéd ezt a cikket valahol megjelentetni, kérlek vedd fel velem előtte a kapcsolatot)

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.