SHIATSU alaptanfolyamok Budapesten                                                           

                              Shiatsu  Mindenkinek 
                 Minden héten   Minden nap    Mindenhol Budapesten
                                Mindennapi problémákra        
                                  

A shiatsu művészete
             alaptanfolyamok Budapest szerte

Click here to edit subtitle

Csatornák (jing 經 vagy mai 脈) 

A csatornák a testet behálózó vékony vonalszerű, ám anyagi, vagy anatómiai értelemben nem definiálható rendszert alkotnak, feladatuk, hogy az energia (ti. A t) a megfelelő mederben történő áramlását biztosítsák. A csatorna kifejezés, mint a legtöbb magyar elnevezés (lásd meridián, vezeték stb.) Félrevezető lehet, hiszen ezek az energia-, vagy erővonalak nem egy zárt rendszert alkotnak. A szervezetben keringő energia a szervezeten belül mindenütt jelen van, sokkal inkább arról van szó, hogy az energia koncentrált formája előnybe részesíti, hogy a keringést a csatornák által kijelölt pályán, útvonalon végezze. Leginkább a mágneses erővonalakhoz hasonlíthatók. A meridiánokat két nagyobb csoportba osztják: a fő- vagy elsődleges csatornákra, és a mellék- vagy másodlagos csatornákra. Ez utóbbi a magyar nyelvű szakirodalomban kollaterális, elágazás stb. Néven is szerepel. A főcsatornákból összesen tizenkettő létezik, melyek mindegyikéből kettő fut a test jobb és bal oldalán szimmetrikusan.  A főcsatornák elnevezése aszerint történt, hogy az adott csatorna a yin vagy a yang energiát részesíti előnyben. Ez alapján beszélhetünk yin-jellegű és yang-jellegű csatornákról. A yin csatornák, mindig a test középvonalához közelebb, az elülső testfelszínen, vagy a végtagok belső oldalán húzódnak és a zang-szerveknek felelnek meg, míg a yang csatornák a test középvonalától távolabb, a háton vagy a végtagok külső oldalán futnak és a fu-szerveknek felelnek meg. Elnevezésük, s egybe felosztásuk másik szempontja, hogy felső vagy alsó végtagon futnak-e. Ez alapján beszélünk shou 手, vagyis „kar” és zu 足, vagyis „láb” csatornákról. A tizenkét (fő)csatorna tehát a következő: 
 
Shou tai yin 手太陰 – tüdő meridián (lu)
Shou tai yang 手太陽 – vékonybél meridián (si)
Zu tai yin 足太陰 – lép meridián  (sp)
Zu tai yang 足太陽 – húgyhólyag meridián (bl)
Shou shao yin 手少陰 – szív meridián (he, ht, h)
Shou shao yang 手少陽 – három melegítő meridián (tb, sj)
Zu shao yin 足少陰 – vese meridián (k, ki, kd)
Zu shao yang 足少陽 – epehólyag meridián (gb)
Shou jue yin 手厥陰 – szívburok meridián (pc, p)
Zu jue yin 足厥陰 – máj meridián (lv, lr)
Shou yang ming 手陽明 – vastagbél meridián (li)
Zu yang ming 足陽明 – gyomor meridián (st)

Ezeken kívül létezik az úgy nevezett nyolc „különleges” csatorna, melyeknek nincs közvetlen kapcsolódása sem a szervekkel, sem egymással. Ugyanakkor kapcsolatban állnak és keresztezik a tizenkét szabályos főcsatornát és használják azok pontjait. A nyolc különleges csatorna a következő:
 
Du mai 督脈 – kormányzó csatorna (du, gv)
Ren mai 任脈 – befogadó csatorna (ren, cv)
Chong mai 衝脈 – áthatoló csatorna
Dai mai 帶脈 – övcsatorna
Yin qiao mai 陰蹻脈 – yin erősítő/mozgató csatorna
Yang qiao mai 陽蹻脈 – yang erősítő/mozgató csatorna
Yin wei mai 陰維脈 – yin őrző/összekötő csatorna
Yang wei mai 陽維脈 – yang őrző/összekötő csatorna

A hagyományos kínai anatómiában és gyógyászatban főcsatornákon kívül jelentős szerepük van a mellékcsatornáknak, melyek lehetnek csatorna-elágazások, vagy egyfajta oldalágak, letérők (luo bie 絡别), amelyek keresztben kötik össze egymással a főcsatornákat. Ez utóbbiból összesen tizenöt létezik. A tizenkét szabályos főcsatornának van egy-egy mellékcsatornája ezenkívül a kormányzó és a befogadó csatorna rendelkezik egy-egy mellékcsatornával, illetve a lépnek külön van egy nagy mellékcsatornája.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.